Kako smršaviti?

0 %
težine

Osobe koje postignu gubitak 10% ili više tjelesne mase u prvih pet godina nakon dijagnoze dijabetesa tipa 2, imaju najveće izglede za remisiju bolesti, pokazala je studija obavljena 2019. godine. Kako se navodi, istraživači sa Sveučilišta u Cambridgeu proučavali su podatke iz prospektivne kohortne studije u koju je bilo uključeno 867 osoba s dijagnosticiranim dijabetesom u dobi od 40 i 69 godina. Istraživači su utvrdili da je kod 257 sudionika (30%) došlo do remisije bolesti nakon petogodišnjeg praćenja. Kod osoba koje su u prvih pet godina nakon dijagnoze postigle gubitak tjelesne mase od 10% ili više, vjerojatnost za remisiju bolesti bila je dvostruko veća u odnosu na one koje su zadržale istu tjelesnu masu.

 

Rezultati ukazuju da je moguća remisija dijabetesa kroz barem pet godina i uz skromniji gubitak kilograma od 10%. To će biti više motivirajuće i prema tome dostižnije za mnoge ljude. Ova saznanja ojačavaju važnost kontroliranja tjelesne mase, što se može postići promjenom prehrane te povećanjem tjelesne aktivnosti. Dijabetes tip 2, iako je kronična bolest, može dovesti do značajnih komplikacija, ali kao što pokazuje studija, može se kontrolirati i čak dovesti do remisije.

Zdrav život

Glavni faktor u prevenciji dijabetesa, za gojazne i pacijente sa prekomjernom tjelesnom težinom, je gubitak tjelesne težine.

Aplikacije

Pacijenta je potrebno uputiti na intenzivan program promjene stila života, koji uključuje gubitak tjelesne težine za 7% od inicijalne i povećanje fizičke aktivnosti, kao što je npr. brza šetnja najmanje 150 minuta tjedno. Na tržištu postoje brojne aplikacije za mršavljenje, a jedna od njih je kreirana od strane domaćih stručnjaka. Riječ je o Rolla Fit aplikaciji koja vam pomaže upravljati svojom težinom i kalorijama na jednostavan i praktičan način. Možete jednostavno pratiti svoj dnevni unos hrane i tjelesnu aktivnost, postaviti i postići svoje ciljeve mršavljenja te pratiti svoj napredak tijekom vremena.

U nastavku preporučamo dvije alternativne aplikacije za mršavljenje

Kada pokušavate smršati, važno je voditi računa o ishrani, planirati obroke i pratiti napredak tokom dijete. Kao i u mnogim aspektima modernog života i ovdje nam tehnologija može pomoći. Predlažemo iskušati ove besplatne Android i iOS aplikacije za mršavljenje.

Cronometer

Cronometer je besplatna aplikacija za mršavljenje dostupna za Android i iOS. Ova aplikacija ima ogromnu količinu informacija za praćenje hranjivih tvari u hrani. Osim kalorija, Cronometer će vam pokazati i količinu vitamina, ugljikohidrata, proteina i još mnogo toga. Kada instalirate aplikaciju, morate stvoriti besplatni račun. Nakon toga Cronometer će od vas zatražiti kratki upitnik u koji trebate unijeti svoj spol, dob, visinu i težinu. Posljednji korak je unos ciljane težine koju želite postići i nakon toga možete početi koristiti aplikaciju. Na početnoj stranici aplikacije vidjet ćete datum, dnevnik prehrane i dnevni raspored kalorija koji uključuje utrošene, potrošene i preostale kalorije za taj dan. Pritiskom na znak plus, na dnu ekrana, možete dodati hranu koju planirate jesti taj dan, a dodavanje hrane moguće je i skeniranjem barkoda. Cronometer vam također omogućuje pisanje osobnih bilješki, prilagođavanje biometrije i bilježenje vježbi koje radite.

Fooducate

Fooducate je besplatna aplikacija za Android i iOS koja će vam pomoći da smršavite. Najteže je kod svake dijete zadržati motivaciju, a podrška drugih koji prolaze kroz isto što i vi može biti presudna u tome hoćete li ustrajati ili odustati. Kao i kod Cronometra, nakon što instalirate Fooducate, trebate napraviti besplatni račun, ispuniti kratki upitnik i postaviti svoje ciljeve. U aplikaciji možete pratiti unos i kvalitetu kalorija iz hrane, nutritivnu vrijednost te namirnice te količinu popijene vode u zadnjih mjesec dana. Količina informacija koju ćete ovdje dobiti je manja nego u Cronometru, ali je i dalje sasvim zadovoljavajuća i dat će vam solidan uvid u kvalitetu vaše prehrane. Najbolja značajka Fooducatea je mogućnost povezivanja i komunikacije s drugim korisnicima aplikacije. Možete vidjeti najnovije i najpopularnije objave korisnika, kao i napisati vlastitu objavu na koju drugi korisnici mogu odgovoriti i pružiti vam svoju podršku.