Dijabetes u BiH

Procjene: U BiH na 1.000 stanovnika, dijabetes ima njih 270

Prema podacima Internacionalne dijabetološke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u BiH od 1.000 stanovnika njih oko 270 boluje od šećerne bolesti, a procjenjuje se da skoro 100 oboljelih još i ne zna da ima dijabetes. Dijabetes je kronična bolest i doživotno se mora kontrolirati: uzimanjem različitih vrsta tableta, uzimanjem inzulina ili drugih injektibilnih terapija, redovnom tjelesnom aktivnosti, praćenjem nivoa šećera u krvi i zdravom prehranom.

Pretilost

Pretilost kod djece slovi kao jedan od najozbiljnijih zdravstvenih problema 21. stoljeća koji se ne bi trebao zanemariti ni kada je riječ o djeci u Bosni i Hercegovini. Prema istraživanju koje su ranije proveli Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstvo zdravlja Kantona Sarajevo, 22,2 posto sarajevskih srednjoškolaca je pretilo. Velik je broj i djece u Mostaru kod kojih je izmjeren šećer u krvi, čak 1677, a to je ustanovljeno sistematskim pregleda u osnovnim školama 2022. godine.

Neaktivnost

Djeca su nam jako neaktivna i prvi savjet roditeljima je: “Pokrenite djecu”. Treba ih uključiti u aktivnosti, uzeti mobitele. Redovito provođenje tjelesne aktivnosti jedan je od ključnih faktora u postizanju stabilne glikemijske kontrole, ali i u održavanju cjelokupnog zdravlja kod osoba s dijabetesom. Bilo da se prakticira lagana ili umjerena tjelesna aktivnost u obliku kućanskih ili vrtnih poslova, šetnja, rekreativno ili pak profesionalno bavljenje sportom, svaka od ovih aktivnosti ima svoje pozitivne učinke i doprinos zdravlju.

Rano otkrivanje dijabetesa

Mjerenje šećera u krvi

Sekundarna prevencija tipa 2 šećerne bolesti obuhvata mjere za rano otkrivanje šećerne bolesti koje uključuju programe za masovne preglede stanovništva i programe za skrining preglede određenih grupa. Pored toga što vam vaš liječnik ili pedijatar može propisati pomagala za mjerenje razine šećera u krvi, možete i sami naručiti besplatnu aplikaciju koja značajno olakšava živote osoba s dijabetesom. FreeStyle LibreLink aplikacija trenutačno je dostupna u susjednoj Hrvatskoj, a osobama oboljelim od dijabetesa omogućuje da, u bilo kojem trenutku, neovisno o tome gdje se nalaze, provjere vrijednosti glukoze koristeći tek senzor i pametni telefon.

 

Kako nabaviti Libre 2 u BiH

Davor Skeledžija je za portal nainzulinu.com opisao kako uz malo sreće i truda nabava Libre 2 senzora iz Hrvatske ne bi trebala biti problem.


U tekstu koji se nalazi OVDJE možete pročitati:


koja mjesta u BiH financiraju senzore;
u kojem ovlaštenom webshopu naručiti Libreove senzore;
kako ih platiti;
kako doći do senzora ako imate nekog u Hrvatskoj;
kako do senzora ako nemate nikog u Hrvatskoj.

Prevencija

Na dijabetes tipa 1 ne može se preventivno djelovati, već ga je potrebno pravilno tretirati i kontrolirati, dok je pojava dijabetesa tipa 2 u velikoj mjeri pod našom kontrolom. Iako nije pravilo, od dijabetesa tipa 2 najviše obolijevaju osobe prekomjerne tjelesne mase, ali ga mogu dobiti i osobe normalne tjelesne mase. U rizičnoj skupini su i osobe koje u obitelji imaju dijabetičare.

Prevencija dijabetesa se bazira na zdravoj prehrani, fizičkoj aktivnosti te gubitku kilograma i nikad nije kasno za promjene.

Što činiti?

Načini prevencije dijabetesa:

  1. Budite fizički aktivni
  2. Povećajte unos vlakana
  3. U prehranu uključite cjelovite žitarice
  4. Prednost dajte niskomasnim mliječnim proizvodima i mesu peradi (piletina, puretina). Uvrstite ribu na svoj jelovnik barem 2 puta tjedno
  5. Svakodnevno konzumirajte barem 5 porcija voća i povrća
  6. Posvetite se gubitku kilograma
  7. Izbjegavajte brze dijete i birajte zdravu prehranu
  8. Prestanite pušiti